Sunday, May 26, 2013

Resepi Masakan Korea Mie Jajangmyeon (Mie Hitam Korea)

Jajangmyun...  (^_^) <3<3<3

Bahan-bahan :
600g mie basah
100g daging sapi
2 buah bawang bombai
1/2 buah zukini
2 buah kentang
1 sdm gula pasir
4 sdm air sagu
2 gelas air,
7 sdm minyak
6 sdm saus Jajangmyeon yang disebut Chunjang
Cara membuat :
• Potong daging
• Potong dadu bawang bombai, kentang, dan zukini
• Goreng saus Jajangmyeon dengan 6 sdm minyak
• Panaskan wajan dengan 1 sdm minyak lalu goreng bawang bombai
• Kemudian masukkan daging sapi, zukini, dan kentang
• Setelah bahan-bahan itu matang masukkan saus yang sudah digoreng
• Aduk-aduk supaya merata lalu tuangkan air sagu
• Setelah dididihkan selama 5 menit lagi matikan api.
• Rebuslah mie lalu bilas dengan air.
• Taruh mie dalam mangkuk besar dan tuangkan saus di atasnya.
• Sajikan bersama dengan asinan lobak kuning.

16 comments:

  1. halal ke makanan nih admin...??
    pelik2 la admin nih

    ReplyDelete
  2. itu mcm lu mau main sama gua , itu mcm ? , LU suda hidup lama kapa?

    ReplyDelete
  3. admin nih da gile ke...??
    mmg x dtg lagi la blog nih...

    ReplyDelete
  4. be patience, naqi uddin.. that man just asking you...

    ReplyDelete
  5. Chunjang nie boleh digantikan dengan kicap kan??

    ReplyDelete
  6. I'm just kidding . He's my friend .. ^_^

    ReplyDelete
  7. Cara membuat yg keempat tuh tak faham lah .boleh terangkan ?

    ReplyDelete
  8. mana nak dapat sauce jajangmyeon?kedai biasa ada ke?

    ReplyDelete
  9. Kacau dgn sebati mksudnyer ... cari kt kdai mknan korea ...

    ReplyDelete
  10. Kacau dgn sebati mksudnyer ... cari kt kdai mknan korea ...

    ReplyDelete
  11. air sagu gnti tepung jagung jdi x??

    ReplyDelete
  12. erm... daging sapi tukan.. boleh tak gantikan dengan daging biasa? atau rasa mie tu nanti boleh berubah?

    ReplyDelete